středa 27. srpna 2014

Jesenický půlmaraton 2014

foto: www.jesenickymaraton.cz
Čtrnáct dnů po Hostýnské osmě byl ideální termín pro další běhavý závod- v Jeseníkách jsme sice už trénovali, nicméně závod jsme tady ještě žádný neabsolvovali. Nejvyšší čas to napravit! Navíc, pokud je možnost volit mezi maratonem pro tvrďáky (Tučňák) a dětskou trasou půlmaratonu pro slabčáky jako jsem já, není třeba váhat.
Registrovali jsme se tedy tedy s předstihem, poté, co jsem Tučňáka přesvědčila že to je rozhodně lepší varianta než PILMAN, který se konal ve stejném termínu. Očekávala jsem závod podobný mému oblíbenému Valašskému hrbu v letošní 22km variantě, alespoň délka trati a převýšení tomu odpovídalo. Takže jsem trochu lehkovážně nabyla pocitu, že tak nějak vím co mě čeká a pokud se nestane něco neočekávaného (cha! vždycky se stane..) a nezačnou mě trápit kolena, měla bych doběhnout. Záměrně neříkám doběhnout v limitu, neboť ten byl vzhledem k souběžně probíhajícímu maratonu nastaven na šest hodin, za které se to snad musí dát dojít i couváním… Sama pro sebe jsem si tedy (na základě výsledku z Valašského hrbu a víceméně absence jakéhokoli pořádného tréninku)  stanovila, že bych to odhadem mohla doběhnout za 2h40 min.
Ráno (budíček 5.15 je fuj!!!) jsem tedy nabrali Lucku a Vojtu Gruchalovy, kteří se s Tučňákem chystali na maraton a vydali se na Skřítek. Tam už panoval čilý předzávodní ruch a autobusy, které měly dopravit závodníky na start maratonu i půlmaratonu se pomalu plnily lidmi. Maratonské autobusy se začaly rozjíždět zhruba ve chvíli, kdy si Tučňák rozmýšlel, co si vezme  na sebe…nakonec se jim ale podařilo nastoupit do posledního autobusu a já jsem se v klidu sbalila a šla si najít místo v tom půlmaratonském. Když nás autobus vyklopil na Červenohorském sedle, kde bylo asi 5 stupňů a mlha, jakou nepamatuje ani Rákosníček, začala jsem zpochybňovat své rozhodnutí startovat v tričku s krátkým rukávem a vážně jsem uvažovala, že si nechám i mikinu, kterou jsem měla mít jen na přesun.
Čekání na start bylo dlouhé a vůbec neubíhalo, navíc, i když jsem seděla v mikině uvnitř v chatě, jsem docela vymrzla. Půl hodiny před startem jsem se osmělila ven, kde se mezitím alespoň rozplynula mlha a začalo svítit sluníčko. Když jsem navíc uviděla spoustu odvážlivců v kraťasech a krátkých rukávech, rozhodně jsem sbalila mikinu a spolu s ostatními věcmi ji odevzdala pořadatelům k převozu zpět. Už jsem se nemohla dočkat startu a chvíle, kdy se konečně pořádně zahřeju.
Konečně nás odvedli na start červené značky, pak chvíli nic a najednou se had lidí dává do pohybu (start to byl opravdu tichý J). Téměř okamžitě cesta začíná stoupat a já jsem předbíhána jedním běžcem za druhým. Až k první občerstvovačce na Švýcárně je to převážně jen stoupání prokládané úseky po (místy) rozbitých slatích. Překvapuje mě, že je kolem mě stále řada závodníků, kteří se snaží do kopců běžet ( v mé výkonnostní skupině to většinou není dobrá strategie, zvlášť pokud je závod delší než 1 km..), ale co, každý si na to musí přijít sám. Do kopce mi to vůbec, ale vůbec nejde – nohy mě bolí jako bych už v nich měla aspoň dvacet kilometrů a ani na rovinách bolest nepřechází a mám problém vůbec udržet tělo v běhu. Při závěrečném prudším stoupání pod Švýcárnou už jenom pletu nohama a vyhlížím, kdy to utrpení skončí. Na občerstvovačce do sebe naházím co mi přijde pod ruku a zapíjím to ionťákem a colou. Vybíhám a žbluňká mi v žaludku, ale doufám že mě to trochu nakopne, vždyť mám za jen sebou čtvrtinu trasy! Záhy ale opět na téměř rovné cestě přecházím do chůze, když jakýkoli pokus o běh probouzí úporné píchání v boku. Takhle se protrápím až na rozcestí Pod Pradědem, kde mě konečně čeká dlouhý a mírný seběh až na Ovčárnu. Konečně jsem nohy trochu rozhýbala, běžím, kličkuju mezi turisty se psy a kočárky a nálada se mi zlepšuje. Na Ovčárně jen rychle napít ionťáku a rychle do posledního velkého stoupání na Vysokou holi, pak už mě čeká jen krásný běh po hřebeni a seběh do cíle. I ve stoupání mám pocit, že už mi to šlape lépe, ani to moc nebolelo a jsem nahoře. Rozbíhám se z kopečka a plánuji si zbytek závodu užít, trochu rozběhnout nohy, třeba i někoho předběhnout…..a najednou letím, padám, ležím a bolí to jako čert. Ostatní se nade mnou sklání, ptají se jestli budu OK….říkám ať běží dál, ale potom si od jednoho zachránce nechávám pomoct zpátky na nohy. Jsem trochu v šoku a nemůžu se pořádně nadechnout, stojím a sčítám škody. Rozbité koleno, které bolí tak, že se na něj bojím stoupnout, roztržené kalhoty. Radši to moc nezkoumám a nechám si nějaké překvápko do cíle, aspoň se budu mít na co těšit J. Jsem celá od bláta, ale jinak asi OK. Chvíli jen pomalu jdu a říkám si, za jak dlouho tímhle tempem dokončím. Šestihodinový limit závodu najednou nezní vůbec jako blbý nápad! Když se trochu vzpamatuju, zkusím se rozběhnout. Jde to, koleno bolí, snažím se dávat si pozor kam šlapu. Rovinky běžím, dokonce pár závodníků předběhnu, do mírných stoupání střídám běh a chůzi. Konečně se blížím ke Ztraceným kamenům odkud je to do cíle už „jen“ 3 km seběhu. Když vidím na hodinkách čas 2.30, je mi jasné, že cíl si ani náhodou nesplním, ale vzhledem k okolnostem je mi to tak nějak jedno. Teď hlavně znovu nebourat a dostat se do cíle celá.
Seběh, na který jsem se celou cestu těšila, byl spíše za trest, koleno bolelo při každém došlapu a mé pekelné soustředění na cestu pod sebou, abych opět nezakopla, stejně neneslo ovoce, když jsem se  dvakrát kopla do palce a jednou jsem před zraky turistů na poslední chvíli vyrovnala „letadýlkem“ zakopnutí, které mě opět málem poslalo k zemi. Konečně jsem se ocitla na závěrečné rovince a viděla před sebou Skřítek. Do cíle jsem doběhla v čase 2:55:11 a hned pokračovala ke stanovišti zdravotníků nechat si ošetřit sedřené koleno. Dobelhala jsem se k autu, kde jsem chvíli jen vyčerpaně seděla. Po převléknutí do suchého se mi udělalo poněkud nevolno a uznala jsem, že zvracet mezi auty je docela trapné, tak jsem se odbelhala na kraj lesíka kde jsem se svezla na haldu kamení a čekala, až to přejde. Nakonec, zhruba po hodině posedávání a polehávání v autě jsem byla schopna dojít si pro cílovou kofolu (klobásu ještě néé) , a vyhlížet maratonce. Jako první jsem v cíli viděla Vojtu, který mi s tragickým výrazem ve tváři sdělil, že David si dvakrát podvrtnul kotník, pravděpodobně se někde na trati svíjí bolestí a kdoví kdy dojde… Za dvacet vteřin po Vojtovi doběhl David J. Oba si splnili svůj cíl dát to pod 5 hodin s cca 10 minutovou rezervou. Lucka doběhla asi půl hodiny po nich, když zjistila, že bedna to tentokrát nebude a nemá se kam hnát J.
Po závodě jsme zpod stanu s občerstvením sledovali, jak se žene průtrž mračen, i kroupy opět byly. Od teplé klobásky a vychlazené kofoly jsme se shodli, že jsme rádi že už jsme všichni v cíli a sledovali aplaus, který se dostal každému závodníkovi, který v té slotě doběhl mokrý jako myš.

Závěrem musím opět pochválit organizaci závodu, které se oproti předchozím ročníkům ujali pořadatelé z 3THX a X-TRAILU Orlová. Občerstvovačky časté a bohaté, pořadatelé milí a usměvaví, co víc by si člověk mohl přát. Vzhledem k mému výkonu tak nelze jinak než říct – příští rok znovu a lépe!

Žádné komentáře:

Okomentovat